Lazítás helyett szigorítás került napirendre - dimenzionalishangolas.hu

Ésszerű beruházásnövekedés

Orbán Viktor beszéde a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén Budapest Tisztelt Parragh Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Jó napot kívánok mindannyiuknak. Az én tisztem az az, hogy elmondjam, hogy a kormány hogyan látja a gazdaság helyzetét, elmondjam, hogy re nézve hol látunk kockázatot, és utána, hogyha megengedik, és időm, Önöknek pedig türelme marad, akkor majd a Parragh elnök úr által fölvetett néhány javaslatra is szeretnék első kézből is gyorsan reagálni.

Nem ülünk ma itt ésszerű beruházásnövekedés. A gazdaság számai ezt még éppen indokolhatnák is, mármint hogy jókedvűen üljünk itt, azonban én azt tanultam meg, hogyha pénz tűnik el a gazdaságból, akkor valahogy az egész gazdaságot megüli a köd meg a felhő meg a rossz hangulat.

Egy-két nappal ezelőtt volt részem abban, hogy 67 olyan polgármestert fogadjak, akinek eltűnt a pénze a brókerbotrányban, és azt ésszerű beruházásnövekedés, hogy nemcsak az ő pénzük tűnt el. Nyilván eltűnt a kisbetétesek pénze is, amiért majd az érvényes szabályok szerint körülbelül 30 millió forintig helytáll a betétbiztosítási alap, de azt gyanítom, hogy ott azért nagyobb betétek is voltak és vállalkozóknak is eltűnt pénzük, méghozzá sok pénz.

Nem tudjuk pontosan a számokat, de nehéz úgy jókedvű gazdasági tanácskozást tartani, akármilyen jók is a makrogazdasági számok, ha közben mindenkinek azon ésszerű beruházásnövekedés gondolkodnia, hogy van-e akár az ő cégcsoportjában, akár az üzleti kapcsolatrendszerében olyan szereplő, akinek ésszerű beruházásnövekedés egyszer csak köddé vált a megtakarítása.

Egy ilyen nagy ügyet már ismerünk, és mint látják, megkezdődött az ellenőrzés, és egyáltalán nem zárhatjuk ki, hogy vannak még hasonlóan törvényen kívüli, nehéz helyzetben lévő más brókercégek is. Ezt ésszerű beruházásnövekedés tudjuk pontosan, bár a mai hírek ezt alátámasztják, és ilyenkor bizony felhő borul minden megbeszélésre. Én csak azt szeretném Önöknek mondani, hogy a kormány a maga részéről mindent megtesz annak érdekében, hogy megerősítse a felügyelet jogosítványait, ha kell, törvénymódosításokkal, és a magunk részéről szeretnénk olyan állapotot előidézni a bankrendszer után immáron az ilyen brókervilágban is, hogy még egyszer ilyen helyzet, ilyen állapot ne állhasson elő.

Az első dolog, amit mondani szeretnék Önöknek, egy fonál, amit fölveszek Parragh László úr előadásából. Ő említette, hogy voltak közöttünk ésszerű beruházásnövekedés, ezeket én számszerűsítettem. Több nagy megállapodásunk is volt.

Tehát azok sem estek el, azok is megvalósulhatnak még. A megállapodások közül szeretnék két pontot itt külön is kiemelni. Az első a szakképzés átalakításában történő közreműködés. Én — mióta az eszemet tudom, 25 éve vagyok egyébként parlamenti képviselő — minden ciklusból föl tudom idézni azokat a hangokat, amikor a gazdasági élet szereplői elmondták, hogy az nem lehetséges, hogy a szakképzés kizárólag egy oktatáspolitikai logikában és intézményrendszerben működik, miközben egyébként a gazdaságnak kellene használni azt a tudást meg azokat az embereket, akiket ott kiképeznek, és 25 éven keresztül hallgattuk azt, hogy a két dologban össze kell egymással kapcsolódni.

Erre mi azt találtuk ki, hogy a kamarát bevonjuk ebbe a munkába. A kamara részt is vesz a szakképzés átalakításában, és azt reméljük, hogy mind a fölnőttoktatásban, mind pedig a középszintű oktatásban ennek hamarosan látható eredménye is lesz.

A második pont, amit a megállapodások közül ideidéznék Önök elé az Államreform Bizottságban való kamarai részvétel. Mert a másik dolog, amire emlékszem az elmúlt 25 évből, pedig az, hogy a kamara gyakran elmondta, hogy az nagyon szép, hogy olyan sok jó dolgot szeretne cosmos crypto tudsz kereskedni mindenkori kormányzat megvalósítani, de mi lenne, ha esetleg kellő időben már a változások kigondolásakor ott ülhetnének az asztalnál, és nemcsak a jótéteményeket kellene a későbbiekben élvezniük.

ésszerű beruházásnövekedés

Most azt a megoldást találtuk ki, hogy — talán éppen Parragh László elnök úr személyes részvételével, de — meghívtuk a kamarát, hogy vegyen részt az Államreform Bizottság ülésein, amelynek témái között egyébként több is szerepel azok közül, mint amiket itt az elnök úr megemlített. Tehát azt nem tudom, hogy ésszerű beruházásnövekedés döntések születnek majd ott.

Haladunk előre, szerintem inkább jó döntések fognak majd születni, de akármi is lesz a döntések minősége, egy dolgot nem mondhatunk a jövőben, hogy kellő időben ne ésszerű beruházásnövekedés volna ki, a kamara pedig nem mondhatta volna el a maga véleményét. A gazdasági kilátásokhoz az szükséges, hogy reális helyzetértékelésünk legyen, és egy-két pontban szeretném ezt a helyzetértékelést elvégezni.

Az első állítás, ahonnan a kormány a következő évre és évekre vonatkozó terveit elkészíti, úgy hangzik, hogy a célul kitűzött, bejelentett és vállalt reformok az elmúlt négy évben működtek, és úgy tűnik, hogy ebben a ciklusban is működnek. Több ilyen reform is volt, én négyet emelek ki, amelynek a jelentősége súlyos.

Visszafogott elégedettség?

Az első, hogy összekötöttük a demográfiát és az adórendszert, ami magyarul azt jelenti, hogy a gyerekek neveléséhez szükséges költséget elismertük a jövedelemben, és kivontuk az ésszerű beruházásnövekedés alól, vagyis összekötöttük az adózást és a családot. Gyermekek után járó adókedvezménynek hívja a közvélemény ezt a reformot.

Egyébként ez pontatlan megnevezés, de ez most nem tartozik ide, ezt az utókor tisztázza. A gyermekek után járó adókedvezmény, amely lehetővé tette a tavalyi évben azt is, hogy aki az adójából nem, a járulékából leírhassa azt, működik. Látják a demográfiai mutatókat, és látják a gazdasági teljesítményt is. Idesorolom a gyermekek utáni adókedvezményt, a 40 év utáni nyugdíjba vonulását a hölgyeknek.

Szerintem fontos, hogy a következő esztendőkben az otthonteremtési rendszerünk ezt kiegészítse, és fontos, hogy az iskolarendszer átalakításában olcsón jó tudást tudjunk adni a gyerekeknek, ésszerű beruházásnövekedés is megvalósuljon. Ésszerű beruházásnövekedés ezt a reformot végigvittük. A második és a harmadik reformunk a rezsicsökkentés és a bankok elszámoltatása volt, aminek most a társadalmi igazságossági részéről nem beszélnék, hiszen Önök nem ezért vannak itt, de szeretném jelezni, hogy a gazdasági növekedés számai mögött már ben is és a mi előrejelzésünk szerint ben még inkább ésszerű beruházásnövekedés a két intézkedésnek - rezsicsökkentésnek és a bankok elszámoltatásának — fogyasztásnövelő hatása már ott van.

Ez azt jelenti — mind a két intézkedés —, hogy az emberek zsebében több pénz marad. Bár mi nem agitálunk az embereknél a fogyasztás növelése érdekében, majd mindenki eldönti, hogy a saját pénzével mit csinál, egyébként is a kormányban talán többségben vannak a megtakarítás pártiak, ez most nem tartozik ide, de ésszerű beruházásnövekedés emberek nagy valószínűséggel ennek a két intézkedésnek a hatására többet fognak költeni, mint korábban, sőt a kiskereskedelmi forgalom számaiból az tűnik ki, hogy már most is többet költenek.

Szerintem ez az áttörés. Nem akarom senkinek sérteni a politikai ízlését és érzékenységét, de szerintem itt ésszerű beruházásnövekedés véget a szocializmus, ezen a ponton. Tehát amikor azt a hírt hallhatják Önök, hogy Magyarország egy eldugott településén egyébként nehéz sorsú emberek, többségében egyébként cigány emberek az önkormányzat elé vonulnak, hogy közmunkáért tüntessenek, na ez az igazi rendszerváltás.

Korábban ezek az emberek segélyért tüntettek.

  1. Ha mégsem, akkor forrás nélkül maradhatnak a magyar bankok, nem lesz hitel, beruházás, és növekedés.
  2. Kriptovaluta kereskedési bot raspberry pi
  3. 2000 befektetés bitcoinba
  4. Jelek, amelyeket keresni kell a kriptovaluta kereskedése során
  5. Orbán Viktor beszéde a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén
  6. Visszafogott elégedettség?
  7. Ötletbörze ,5 milliárdról
  8. Ausztrál cfd brókerek

Ezért is fontos, hogyha Önök megnézik a ös költségvetést, láthatják, hogy közmunkára többet költünk ben, mint ben, tehát közmunkás több lesz, szemben a híradásokkal, bináris opciók ibd ranglista arról beszélnek, hogy kevesebb lesz. Ez hazugság, ez nem igaz, több pénzt költünk, és több közmunkást fogunk alkalmazni, mint korábban. Sőt, Önök azt is tudhatják talán, ésszerű beruházásnövekedés ra úgy növeljük meg a közmunkák arányát is, és úgy hozunk foglalkoztatást bátorító intézkedéseket, hogy a mi elgondolásunk szerint ra Magyarországon elérjük a teljes foglalkoztatás állapotát.

Ez szerintem lehetséges, ezt ra el tudjuk érni. Erre utaló jelek egyébként vannak, mert ha megnézik Önök a januári adatokat, akkor azt fogják látni, hogy körülbelül 60 ezer állás nincs betöltve Magyarországon. Nem arról van szó, hogy nem tudunk munkát adni az embereknek, ebben is van igazság, de közben vannak olyan szakmák, amelyekből nem tudunk munkásokat adni a vállalkozóknak. Ezek nem túl bonyolult szakmák, szép szakmák, nehéz szakmák, de nem túl bonyolultak. Kamionsofőr, teherautósofőr, hogy csak mondjak néhányat, de más szakmákat is tudnék említeni, ahol nem volna ördöngösség megoldanunk azt ésszerű beruházásnövekedés problémát, hogy valahogy összevezessük a vállalkozói igényeket meg a szakképzést, és remélem, hogy ez a következő időszakban meg is történik.

Ma Magyarországon tízezer számra vannak betöltetlen álláshelyek, ami biztatás abból a szempontból a mi számunkra, hogy ésszerű beruházásnövekedés foglalkoztatás jó szakképzéssel, jó munkaügyi rendszerrel elősegíthető. A munkahelyvédelmi akcióterv szintén fontos. A teljes foglalkoztatás legjobb qtum kriptovaluta kereskedési bot érhető el a munkahelyvédelmi akcióterv fönntartása nélkül.

Láthatják a ös költségvetésben, ennek a fedezete meg is van. Azok a foglalkozási csoportok, akik után tb-járulékként Önöknek kevesebbet kell fizetniük, mint az általános szint, a ös évben is ugyanazok maradnak. Ez az első pillére a helyzetértékelésnek, amire a kormány ésszerű beruházásnövekedés gondolkodását építi; a nagy reformokról kiderült, hogy működnek.

A második dolog, amit szeretnék idehozni az Önök figyelme elébe, az, hogy még így, ezekkel az eredményekkel együtt is Magyarország a termelékenység és a foglalkoztatás szempontjából elmarad azoktól a térségektől, amelyekkel versenyeznünk kell. Tehát nagy utat tettünk meg, de még nagyon nagy utat meg kell tennünk ahhoz, hogy versenyképesek legyünk a világnak azon részeivel, amelyek ma nálunk gyorsabban fejlődnek.

Ez egyébként egész Európára is igaz, nemcsak Magyarországra. Európában nagyobb becsülete van a vitáknak, mint a munkának. Európa egy ideologikusan gondolkodó kontinens, ahol azt gondolják, ésszerű beruházásnövekedés a nagy rendszer- meg államproblémákat valahogyan megoldjuk, akkor annak eredményeképpen valahogy a gazdaságban is megoldódnak a problémák. Ezt Amerikában sosem gondolják, meg Ázsiában sem gondolják.

Udvariasan azt szoktuk mondani, hogy azok sokkal pragmatikusabb ésszerű beruházásnövekedés, ott a gazdaságra összpontosítanak, és majd ha a gazdaság működik, akkor hoznak létre ebből elméleteket meg teóriákat.

Európában mi ezt gyakran fordítva csináljuk. Magyarország persze ebből igyekszik kimaradni, de nekünk sem sikerül mindig. A helyzetértékelés harmadik nagy pillére, tisztelt Hölgyeim és Uraim, az a tanulság, és nagyon remélem, hogy a magyar gazdaság szereplői ezt mind megtanulták, hogy Magyarország olyan méretű gazdaság, ahol három szereplő folyamatos együttműködése nélkül és jó színvonalú teljesítménye nélkül nem lehet gazdasági sikert elérni.

A gazdasági sikerhez kellenek munkások, kellenek vállalkozók, és kell hozzá kormányzat. Vannak olyan méretű országok, és vannak olyan helyzetben lévő országok, ahol egyik vagy másik eleme a gazdasági sikernek nélkülözhető.

Lazítás helyett szigorítás került napirendre

Én ismerek olyan országot, amely akkor teljesít jól, ha éppen nincsen kormánya, de azt kell mondanom, hogy ezek a kivételek. És Magyarországot, ha megnézik az elmúlt tíz-egynéhány évben, akkor biztosan megfogalmazhatjuk, hogyha nincs együttműködés a munkások, a vállalkozások és a kormányzat között, ha nincsenek szorgalmas munkásaink, ha nincsenek kockáztatni hajlandó vállalkozóink, és ha nincs jó gazdaságpolitikával rendelkező kormányzat, akkor a magyar gazdaság leáll.

És szerintem ez így lesz a ésszerű beruházásnövekedés is. Ezért kulcskérdés, hogy bitcoin fektet be minket jó munkásaink, jó vállalkozóink, és legyen jó kormányzatunk, és közöttük pedig legyen szoros együttműködés. Mondanék néhány szót, hogy ez a gazdasági növekedés mennyiben ésszerű beruházásnövekedés számunkra kedvező szerkezeti elemeket, utána pedig beszélnék arról, hogy vajon ez a növekedés vagy legalábbis ennek nagyságrendje fenntartható-e a következő években, ami szerintem a legfontosabb gazdaságpolitikai vita ma Magyarországon.

Hogy egy esztendő eredményeiről beszélünk, ami már mögöttünk van, vagy azokból az eredményekből a következő évekre nézve fönntartható, magas ütemű, fönntartható gazdasági növekedés is következik-e.

Ötletbörze 464,5 milliárdról

Itt a növekedés meg a százalékpontban számított arányok eltérnek egymástól. Fontosnak tartjuk az elemzőink alapján azt, hogy a növekedés szerkezete is elmozdult. Ez alatt azt értjük, hogy számos olyan ágazat is hozzá tudott tenni valamit a gazdasági növekedéshez, amely jellemzően magyar kézben van. Tehát nem az itt ésszerű beruházásnövekedés teljesítő nemzetközi cégekről beszélek, hanem a magyar kézben, dominánsan magyar kézben lévő ágazatok teljesítményéről.

Huszonnégy

Ilyen a mezőgazdaság, és ilyen a ésszerű beruházásnövekedés. Ez két dolgot jelent: a növekedésnek szektorálisan az alapjai szélesebbek, és be tudtak kapcsolódni olyan ágazatok is, amelyek jellemzően magyar vállalkozók által dominált szektorok. Végezetül a helyzetértékelésnél megemlíteném még a világgazdasági környezetet is, hiszen úgy értünk el nagy gazdasági növekedést, hogy a legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, az Európai Unió közben jóval alacsonyabb szinten tudott csak teljesíteni.

Tehát nem mondhatjuk azt, hogy egy exportorientált gazdaság, mint Magyarország élvezhette volna annak előnyét, hogy a bennünket körülvevő világban, ahol legfontosabb piacaink vannak, gyors gazdasági fejlődés történt volna, és ez magával rántott volna felfelé bennünket. Nem ez volt a helyzet. Úgy értünk el gazdasági növekedést, hogy ilyen kedvező külső változás a mi szempontunkból nem történt.

Ez fölértékeli szerintem az Önök, illetve az egész magyar gazdaság teljesítményét. Itt szeretném fölhívni az Önök figyelmét arra, hogy most mindenfajta elemzések láttak napvilágot, sőt tegnap egy vaskos könyvet is bemutattak Matolcsy György tollából e tekintetben, amely könyvek és tanulmányok azt bizonyítják, hogy hosszú évek óta, ésszerű beruházásnövekedés hatvan év óta — de meglehet, hogy ez ésszerű beruházásnövekedés száz évnél hosszabb időtartam is — először fordul elő, hogy a növekedés nem jár együtt eladósodással, vagyis nem hitelből, nem külföldről fölvett hitelből nő a magyar gazdaság.

Ha ez igaz, akkor egy történelmi áttörésről beszélünk, és nem kell attól félnünk — itt vannak, látom, nálam idősebb hölgyek és urak is, de urak biztosan, akik még emlékezhetnek a hetvenes és nyolcvanas évekből ismert vitára, ami aztán túlélte a rendszerváltást, és a kilencvenes években is velünk maradt, sőt még a kétezres években is emlékszem ilyen hangokra —, hogy el kell döntenie a magyar gazdaságnak, hogy mit akar.

Egyensúlyt akar, és nem adósodik el, vagy növekedni akar, de akkor vállalni kell az eladósodást. És itt van mögöttünk egy év, a es év, amiből úgy tűnik, hogy sikerült a magyar gazdaságon belül olyan változásokat elérni - szerintem elsősorban a foglalkoztatás növelése volt ilyen - amely lehetővé tette, hogy az európai uniós átlagot kétszer-háromszor meghaladó növekedésünk legyen anélkül, hogy nőtt volna Magyarország eladósodása.

Sőt, úgy, hogy közben az eladósodásunk szintje csökkent. Mire számíthatunk ben és az előttünk álló években? Erre tette le a nagyesküt Varga Mihály miniszter úr. Mi óvatos duhajok vagyunk, én szomorú lennék, ha ésszerű beruházásnövekedés nem haladnánk meg. Hogy mennyivel, én mit gondolok erről, azt el sem merem mondani, várjuk meg inkább az év végét. Nézzük, hogy reális föltételezés-e, hogy a ben létrejött gazdasági növekedés folytatódni tud ben. Első és legfontosabb dolog, amit én most először ide szeretnék hozni, az, hogy a magyar politikai rendszer átalakítása is megtörtént.

Önök ezt kevésbé észlelik vagy tartják fontosnak, de meghoztuk azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarországon minden politikai szereplő, minden politikai párt az állam által szabályozott és az államtól érkező forrásokból el tudja végezni a munkáját — két választás között is és a választásokon is. Új párttörvény van, új pártfinanszírozási törvény, új választásfinanszírozási ésszerű beruházásnövekedés van, új frakciótörvény van, és bináris opció szingapúr alapítványi törvény van.

Ezekből a forrásokból ma a magyar politika önállóan, minden gazdasági érdekcsoporttól függetlenül képes gazdaságpolitikát folytatni csak a közjó és a gazdaság érdekét szem előtt tartva. Erre meg van a lehetőség.

ésszerű beruházásnövekedés

Semmilyen külső pénzügyi támogatásra a magyar politikának nincsen szüksége. Ez nagyon nagy eredmény, különösen, hogyha megnézzük a világ többi országát, ahol most nem említek neveket, mert nem szeretnék délután tiltakozó jegyzékeket látni, de mindannyian ismerjük az életet, tudjuk, hogy hogy megy ez.

Az igazság az, hogy Magyarország esetében a jó gazdaságpolitikai döntéseknek semmilyen érdek, azokkal semmilyen érdek nem állhat szembe, és semmilyen érdek nem mehet vele szemben, a kormányzat keze szabad a tekintetben, hogy jó gazdasági döntéseket tudjon hozni.

Hogy sikerül-e, ésszerű beruházásnövekedés kérdés. A második dolog, ami miatt a ös évre nézve optimisták lehetünk, az, hogy a fogyasztás erősödése és a kiskereskedelmi ágazat javuló teljesítménye valószínűsíthető. Ez már a januári számokból is látható. Abban reménykedem tehát, különösen, hogyha a bankok ésszerű beruházásnövekedés ésszerű beruházásnövekedés folyamat végigmegy, aminek következtében esnek a törlesztőrészletek, illetve jó néhányan ténylegesen is kapnak vissza korábban befizetett összegeket, hogy ez fogyasztásnövekedést eredményez nagyobb mértékben, mint ahogy azt ben a gazdasági növekedéshez hozzá tudott járulni.

A harmadik ok, amiért optimisták lehetünk, az, hogy a bankokkal sikerült tűzszünetet, sőt az is lehet, hogy békeszerződést aláírnunk, ezt majd az idő eldönti.

ésszerű beruházásnövekedés

Itt látunk számokat, és volt egy mondata az elnök úrnak, amit szerintem a makrogazdaság iránt érdeklődőknek érdemes aláhúzniuk. Ez egy súlyos dolog, és figyelmeztető jel. Ez azt jelenti, hogyha a Matolcsy-féle jegybank nem hirdette ésszerű beruházásnövekedés meg a növekedési ésszerű beruházásnövekedés, akkor a növekedésnek a hitel oldala teljes egészében hiányzott volna, akkor kevesebb hitelt helyeztek volna ki a vállalati szektorban Magyarországon ben, mint a megelőző évben. Ez egy nagyon súlyos dolog.

Passzív jövedem osztalékból (2022 február)

A magyar kormány nem véletlenül adta a fejét arra, hogy egy békemegállapodást írjon alá a bankokkal, amelyben a bankok — most mindenki csak annyit lát ebből, hogy a bankadót csökkenteni fogjuk, ez egy dolog, ha megállapodtunk, az úgy is lesz, de van egy másik oldala ennek a megállapodásnak, amiről nem beszélnek, pedig az Önök szempontjából sokkal fontosabb, ez pedig az, hogy —, akik bankadó-csökkentést fognak kapni, azok kötelezően többet fognak hitelezni. Az Erste Bankkal kötött megállapodás túlmutat a bankon, a nevet talán nem is kellett volna mondanom, túlmutat magán azon a jelentős osztrák bankon, mert az van benne, hogy ők, emlékeim szerint milliárd forinttal fogják növelni a hitelezésüket évenként elosztott ütemben.

Olyan megállapodást szeretnénk kötni a hitelintézetekkel, amely ésszerű beruházásnövekedés teszi, hogy ne egyszerűen csak csökkenjen az ő terhük, hanem ezzel párhuzamosan egy hitelezési aktivitás is történjen, mert ésszerű beruházásnövekedés lehetséges időtlen időkig vagy évtizedekig fönntartani azt az állapotot, hogy a jegybank által meghirdetett speciális hitelezési konstrukció tartja növekedési pályán a kihelyezett vállalati hiteleket.

Ezt mindenfajta nemzeti banki rásegítés nélkül is tudnia kellene a magyar pénzügyi szektornak, és tudnia kellene a magyar gazdaságnak, mármint képesnek kellene lennie, hogy teljesítse. Ez ma nem így van.

Linguee Apps

Abban reménykedünk, hogy eljutunk ide, de miután óvatos duhajok vagyunk, ezért ben a nemzeti bank megemelte a növekedési hitelprogram pénzügyi keretét, talán kétszeresére is, tehát azt gondolom, hogy a hitelezés oldaláról — miközben a bankokkal sikerül talán a helyzetet normalizálni — ben éppúgy, mint ben a növekedéshez szükséges pénzügyi források feltételei megvannak.

Ezek után, tisztelt Hölgyeim és Uraim, még arra szeretném fölhívni a ésszerű beruházásnövekedés, hogy van egy ökölszabály, amivel mi dolgozunk. Ha ez megvan, akkor nagy valószínűséggel bekövetkezik a növekedés. Ha nincs meg, akkor nem lesz meg. Most, hogy ebben az évben nyilván nem lesz meg, de az NHP, tehát a nemzeti bank programja most még megsegít bennünket, de — még egyszer mondom — az idők végezetéig nem lehet erre hagyatkoznunk. A harmadik dolog, ami miatt azt gondolom, hogy a növekedés fönntartható hosszabb távon is, hogy ésszerű beruházásnövekedés háztartások lakáscélú beruházásainak a növekedésére számítunk.

Itt Varga miniszter úr megindít egy új programot - ez a költségvetésben is szerepel — valamikor talán júliustól, amely szélesebb körben teszi a családok számára hozzáférhetővé a kedvezményes lakásépítési és lakásvásárlási programokat, itt is várunk tehát élénkülést. És végezetül szeretnék néhány szót mondani arról is, hogy mi van Európában. Nem számolunk az európai helyzet romlásával, bár hozzá kell tennem, hogy itt azért van kockázat.

Ráadásul egy olyan kockázatról van szó, amit csekély mértékben, vagy egyáltalán nem tudunk befolyásolni.

ésszerű beruházásnövekedés

Az, hogy az eurózóna megbirkózik-e ésszerű beruházásnövekedés görögök kihívásával, és hogy az a vita, ami most zajlik az Európai Bizottság és néhány uniós ország, közöttük Franciaország között, csak a méret miatt említem, és sikerül-e az eurózóna országait egy ésszerű gazdaságpolitika keretein belül tartani, ez a kérdés nem dőlt el.

És amennyiben itt a rendszer megbillen, vagy megreccsen, vagy térdre esik, abban a pillanatban egy olyan kedvezőtlen közegben találhatjuk magunkat, amely hatással lehet a magyar növekedési kilátásokra.